26 de setembre, 2008

INFLUÈNCIES HUMANES


La influència de l'home en la natura és un fet inqüestionable. Cada vegada més, l'home va doblegant la natura als seus interessos alterant l'ordre establit des de l'origen. Açò a provocat un fet molt curiós: que en alguns casos la natura s'haja emmotllat a l'home. Per exemple: En el cas de l'agricultura a moltes plantes els ha vingut de putamare el que l'home les haja preferit a d'altres per al seu consum, doncs això ha provocat una expansió extraordinària d'eixa planta en concret, encara que la selecció de varietats haja estat en perjudici d'altres. El mateix ha passat en els animals, aprofitant la cria d'unes espècies en detriment d'altres.
Però d'altres espècies, despreciades o simplement ignorades per l'home pel nul profit que en pot traure d'elles, han modificat el seu comportament aprofitant-se de l'acció humana. Aquesta reflexió en ve al cap veient com una coeta blanca es passa el dia passejant-se per les teulades buscant insectes. En condicions naturals normals, les coetes sempre han estat prop de l'aigua, en rierols, bassals i séquies, escarbant en el fang i el tarquim buscant insectes i escarabats, però per alguna raó que desconec, ara se les veu per dins del poble, pels carrers i per dalt de les teulades buscant menjar.
També els teuladins o pardals (nom que s'ha fet genèric i que denomina a quasi totes les aus) han tingut tant d'èxit vivint al costat de l'home i han prosperat tant, que molts d'ells han hagut de tornar de nou als camps perquè al poble ja hi han massa, i darrerament es veuen grans bandades de teuladins eixir volant al pas de l'home pels bancals. Se'ls pot veure fent niu en les casetes de camp i en els pous de reg.
I què dir de les oronelles, que quan venen de l'Àfrica en el bon temps, busquen les construccions humanes per fer els seus nius, fins i tot se n'entren dins les cotxeres i cambres.
¿I dels rosegadors? Val més no parlar-ne.

3 comentaris:

Sgt. Pepper ha dit...

També hauràs vist un fum de gavines menjant en fematers i com a vulgars coloms cercant menjar en places i espais oberts de ciutats vora la mar

Corpi ha dit...

Corretger: també n'he vist, fins i tot gavines a un pantà en el pirineu d'Osca, ¿com hi hauran arribat tant lluny de la mar?

J.M. ha dit...

M'agraden les coetes blanques.
Tens tota la raó. Sembla que tot acte humà tinga una conseqüència irreperable en la natura que, cada vegada menys, ens envolta.