20 de juny, 2010

EL CANT DELS OCELLS


L'altre dia vaig anar amb dos amics a un concurs de cant de pardals que feien a u poble prop del meu. Era la primera vegada que acudia a un esdeveniment així i ho vaig trobar molt curiós. Les aus que participaven eren les comunes a la Safor com el gafarró, la cagarnera i el verderol, a més del passarell, més abundant a la Vall d'Albaida, però que també hi participava. Un dels organitzadors, Miquel de l'Auxiliar, del meu poble, ens va explicar en què consistia el concurs, què es valorava i la manera de puntuar. Contràriament al que nosaltres pensàvem, no guanya l'ocell que més canta, sinó aquell que més s'ajusta a uns paràmetres de cant preestablerts i codificats. Per que els pardals aprenguen els diferents cants, els fiquen unes cintes o uns cedés contínuament per que els memoritzen. Aleshores guanya aquell ocell que més s'ajusta al canon establit. A més de cantar els diferents cants (cada un d'ells té un nom, ara només recorde un que es diu la niuada) també es valora que el pardal sàpia entrellaçar-los. Un jutge segut en una cadira a una certa distància del públic (el concurs es celebrava en un camp de futbol), escolta els cants de sis ocells que té davant seu i va puntuant segons el seu criteri. De veritat és sorprenent l'oïda que han de tindre aquestes persones.
Després de veure el concurs, anàrem a esmorzar al poble veí. En baixar del cotxe, i de camí al bar, escoltàrem en un balcó el cant d'un pardal. "Fixeu-vos que bé que canta eixa cagarnera", vaig dir als meus amics. "No home no, això és un gafarró", em replicà un. " No teniu ni idea. És clar que eixe que canta és un canari", sentencià el tercer. És clar que no aprenguérem res.

2 comentaris:

Pepe del Montgó ha dit...

Jo he intentat reconèixer els ocells pels seus cants i excepte els més particulars, com la puput per exemple, no ho he aconseguit. La veritat és que tinc una orella davant l'altra.

Óscar Pardo de la Salud. ha dit...

La verdad que una de las mejores cosas que tiene ir al pueblo o al campo, es el piar de las diferentes clases de pájaros que revolotean por los tejados, ramas, y rodalías...
El canto de un pájaro, puede ser tan terapeútico como la música clásica; aunque también puede ser sinónimo de molestias, o nerviosimos si en vez de cantar grazna.
Un saludo y felicidades por tu post.